Elfelejtett jelszó
hu en

Aspergillus fajok taxonómiájának és mikotoxin termelő képességének vizsgálata - Dr. Varga János laborja

Laborvezető: Dr Varga János - Szegedi Tudományegyetem, Mikrobiológiai Tanszék

e-mail: jvarga@bio.u-szeged.hu

Kutatási témák:

Aspergillus Molekuláris Taxonómia Kutatás

Az Aspergillus nemzetség (kannapenészek) ipari illetve élelmiszer-egészségügyi szempontból az egyik legfontosabb fonalasgomba csoport, melynek egyes tagjai emberi megbetegedéseket okozni képes gombákként is kiemelkedő jelentőségűek. A biotechnológiai iparban különböző szerves savak (pl. citromsav), illetve enzimek előállítására alkalmazzák őket. Ezen nemzetség filogenetikai rokonsági viszonyait vizsgáljuk multilokusz DNS szekvencia adatok alapján, illetve a különböző fajok (pl. A. flavus, A. niger és rokonai) populációgenetikai vizsgálatát végezzük. Jelentős eredményeket értünk el a rendszertanuk tisztázására irányuló kutatások során.

Mikotoxin Kutatások

A mikotoxinok bizonyos penészgombák által termelt, erős biológiai hatással rendelkező vegyületek, melyek az élelmiszereket szennyező legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Laborunk elsősorban az Aspergillus fajok által termelt mikotoxinok (ochratoxinok, aflatoxinok, patulin, fumonizinek) vizsgálatára összpontosít. Hazánkban elsőként azonosítottunk fumonizineket hagymáról, illetve ochratoxinokat sörből, szőlőről és borból. A 2012-es forró nyári időjárásnak-köszönhetően aflatoxinokat is kimutattunk hazai kukoricamintákból, emellett számos fűszerben, teában illetve diófélében azonosítottak mikotoxinokat.