Elfelejtett jelszó
hu en

Mit tudsz a gombákról?

 A gombák csodálatos élőlények. Vannak közöttük természetes és mesterséges hulladékanyagokat lebontók, paraziták és más élőlényekkel szimbiózisban élők, okozhatnak betegségeket, mérgezéseket, de gyógyhatású anyagokat is termelhetnek.

Nemcsak a természetben vannak jelen mindenütt (a levegőben, a talajban, a vizekben és az élőlények testében), hanem mindennapi életünkben is fontos szerepet töltenek be, úgy mint közvetlen táplálékként, vagy gondoljunk csak a kenyér, a bor, a sör és a kefír előállításában nélkülözhetetlen élesztőkre, esetleg a sajtokat érlelő és az antibiotikumokat termelő penészgombákra.

A közhiedelemmel ellentétben a gombák nem tartoznak a növények közé, hanem  a növényekkel és az állatokkal egyenrangú, különálló élőlénycsoportot alkotnak. Származástani szempontból a gombák közelebbi rokonságban állnak az állatokkal, mint a növényekkel. A Földön az ismert gombafajok száma százezer körül van, de feltételezik, hogy a még ismeretlen fajok ennek három-négyszeresét is kitehetik. Magyarországon a nagygombafajok számát három-négyezerre becsülik, ami nagyjából duplája a nálunk élő növényfajoknak.