Elfelejtett jelszó
hu en

Felhívás

Kedves Gombászok, kedves Érdeklődők!

 

A hazai természetvédelemnek köszönhetően 2005 óta 35 nagygomba vált védetté. A Magyar Mikológiai Társaság (továbbiakban MMT) jelentős szerepet vállalt a védetté nyilvánítás folyamatában is, és továbbra is aktívan dolgozik e fajok védelméért.

A cél egy olyan adatgyűjtő hálózat megalapozása, kialakítása volt, amely a védett és veszélyeztetett fajokról rendelkezésre álló információkat egységes rendszerbe szervezi. A Védett Gombák Országos Adatgyűjtő Hálózat (továbbiakban Hálózat) keretein belül létrehozott adatbázis segítségével országos és regionális szinten is értékelhetővé válhat egy-egy faj természetvédelmi helyzete, ami a természetvédelmi hatósági munkában is segítséget nyújthat a fajok és élőhelyük védelméhez.

A Hálózat megalapozásához az MMT a 2010-2011-es évben országos adatgyűjtő akciót szervezett. A mintaév tapasztalatain alapulva az országos adatgyűjtő hálózat tovább működik.

A Hálózat önkéntes adatközlők munkáján alapul. Az adatközlés az internet segítségével elektronikus módon (on-line) történik, az MMT honlapján keresztül (adatfelviteli felület).

Adatgyűjtőnek, adatközlőnek bárki jelentkezhet. Az első lépés az MMT honlapján történő regisztráció. Ezt követően, a regisztrált felhasználók számára a honlapon elérhetővé válik az adatközlő lap (adatfelviteli felület), valamint a kitöltési útmutató.

A beküldött adatokat mikológus szakértők validálják. Ezt követően az értékelhető adatok bekerülnek az MMT által felállított adatbázisba, amely évente feldolgozásra kerül. Ennek eredménye megtekinthető az MMT honlapján (lásd eredmények). Itt látható majd, hogy mely fajokról, mennyi adat érkezett be, kik voltak az adatközlők, stb. Az adatok bekerülnek továbbá az állami természetvédelem által fenntartott Természetvédelmi Információs Rendszerbe is, amely lehetőséget ad a hivatásos természetvédelem számára, hogy munkájához az adatokat felhasználhassa. A Hálózat létrehozását a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.

Az értékelhető adatot beküldők között évente értékes könyvjutalmak kerülnek kisorsolásra. Minden egyes beküldött értékelhető adat egy-egy lehetőséget jelent a sorsoláson való részvételre. A második év sorsolására 2013. év elején kerül sor a 2012. december 31-ig beérkező adatok alapján.

Az adatgyűjtő projekthez továbbra is kapcsolódik fotópályázat. 2012/13-ban a téma a védett gombák mellett a csigagombák csoportja.

A képek beküldésének rendje változott: A védett gombák adatait gyűjtő felviteli felületen mindenképp kérjük, hogy a helyszínen készült dokumentum fotót töltsék fel, amely bizonyítja, hogy az adott helyen, az adott időpontban melyik védett gombát látták. Ez segíti a validálást végző szakembert abban, hogy ellenőrizhesse, hogy tényleg a megjelölt faj fordult-e elő a megadott helyszínen. A fotópályázatra szánt képeket pedig ettől függetlenül kérjük, hogy a gombaadat@gmail.com e-mail címre szíveskedjenek megküldeni 2013. szeptember 15-ig. Az e-mail tárgyban tüntessék fel, hogy fotópályázat, és minden esetben szerepeljen a fotózás dátuma helyszíne és a fotót készítő neve. Természetesen az adatlapon feltöltött fotók is automatikusan részt vesznek a fotópályázaton. A zsűritagok a fotókat kód alapján fogják elbírálni.

A beküldött fotókból készült válogatást a 2013-as őszi gombakiállításon bemutatjuk a nagyközönségnek és a legszebb fotókat díjazzuk.

A hálózat és a fotópályázat működésével kapcsolatban további információ kérhető a szervezőktől (gombaadat@gmail.com).

 

Amennyiben csatlakozik az Országos Adatgyűjtő Hálózathoz és az eredményeit szeretné közölni, töltse ki adatlapunkat!